Que és la posturologia?

La posturologia s’encarrega d’estudiar l’equilibri de la persona, la posició del cos dintre de l’espai; no ho fa només observant l’aparell locomotor, sinó que també té en compte els estímuls recollits per la vista, la boca i els peus. L’exploració posturològica busca quina és la porta d’entrada del problema per poder actuar sobre aquesta. Una serie de proves i tests ens indicaran quina ha sigut la causa que ha desencadenat el problema.

En cas que trobem un ull que no treballa bé, la musculatura del cap i del coll s’adaptaran
inconscientment a aquesta situació, repercutint a través de les cadenes musculars a la resta del
cos. De la mateixa manera ens podem trobar una mandíbula anterioritzada o posterioritzada
que ens provoqui una modificació en la columna cervical.
En edat adulta, aquestes situacions poden provocar diferents tipus d’àlgies; en canvi en nens, no
és habitual que presentin mal d’esquena, però és durant aquest període quan s’ha de vigilar
més, donat que durant el creixement és quan es poden estructurar deformitats de la columna vertebral com ara l’escoliosi o la cifosi. A més durant aquest període, el cos respon millor al tractament, gràcies a que el cervell es comporta com una esponja i absorbeix millor tota la informació que li podem donar.
Aixi doncs, observarem el cos dintre de la globalitat i tractarem de la mateixa manera, tenint en compte tots els factors.

Què més pot tractar un posturòleg?
La posturologia també estudia la bioquímica de l’organisme, qualsevol alteració com podria ser la intolerància alimentària, tòxics, etc.
Poden crear contractures musculars que modificaran la postura del cos.
Altres problemes com la dislèxia, la hiperactivitat, lesions esportives de repetició, cefalees, migranyes, o bé el vertigen també poden ser tractats per un posturòleg.

Quin és el tractament que podem oferir?
Per treballar la re-programació postural, ho farem des d’una perspectiva global, depenent del captor postural que es trobi afectat.
Ho farem a través de diferents tractaments com l’osteopatia, teràpia craniosacra, teràpia de moviments rítmics, estiraments de les cadenes musculars,…
La podoposturologia ens donarà la oportunitat de mantenir els efectes durant el temps amb l’ajuda de les plantilles posturals.
Així doncs, farem una exploració completa i exhaustiva de la postura, amb un punt de vista globalitzat i un abordatge multidisciplinar en el tractament; vetllant sempre per la salut del pacient i fent-lo partícip del seu procés de reeducació postural. El pacient entendrà en tot moment el “per qué” del seu tractament posant la primera pedra cap a la normalització i allunyant-se cada cop més de la cronificació.


Quins són els efectes de les plantilles posturals?
Aquestes plantilles porten uns elements personalitzats que estimularan la correcta posició i funcionament del cos, donant la informació necessària per que el sistema nerviós reconegui la nova postura. Aquestes, ens mantindran els efectes que aconseguim amb les teràpies realitzades anteriorment a la consulta i també ens actuaran en cas que la causa del problema estigui identificada en el captor podal.